Mer om Google Earth

Det finns en intressant resurs som heter Google Earth Sightseer där allehanda nyheter om Google Earth (GE) publiceras. Man får tips på hur man kan använda GE, platsmarkeringar för aktuella platser och nyheter om uppdaterade uppgifter i Keyholedatabasen, med mera. Det här bara måste vara intressant för geografilärare.

Ganska nyligen uppdaterades GE med topografiska data för de Schweiziska alperna så nu blir det riktigt intressant att ”flyga runt” där. Somliga har gjort det mer bokstavligt. Någon flög förbi ett antal kända platser med ett jetplan, filmade det och lade upp filmenyoutube. En annan kille kunde inte motstå geek-impulsen att återskapa den verkliga flygningen som en virtuell genomflygning i GE. Den verkliga flygturen ligger bredvid så man kan jämföra dem parallellt.

Jag kikade runt lite själv i området vid Matterhorn (GE-länk, se till att Terrain-lagret är på). Där fanns det ett panorama som i och för sig är trevligt, men det som fascinerade mig mest är den tekniska kvaliteten. Bara en sån sak som att det inte finns nån skugga av fotografen, eller stativmärken i snön, eller fotspår, eller märkbara skarvar, eller skidåkare som flyttat sig mellan bilderna, eller … Kolla själv vet jag:

Borders – Skiing Across Switzerland and Italy – Matthias Taugwalder – 210/245 – World Wide Panorama

Technorati Tags: , , ,