Prova Discgolf!

Avenger Elite X DiscFör massor av år sedan började jag spela frisbeegolf med kompisar där vi hittade på egna banor med träd, papperskorgar, skyltar mm som mål. På den tiden i mitten av 80-talet känns det som vi var ganska ensamma i stan om denna sport. Emellanåt blev det någon utflykt till de riktiga banor som fanns i Sundsvall och Umeå. När mina kompisar flyttade till andra ställen i landet hamnade discarna i malpåse. Men på senare år har sporten börjat ta fart på allvar med många aktiva, även i Härnösand. I sommar har klubben i stan, HDG (Härnösands Discgolf), färdigställt en discgolfbana i parken mellan Kristinaskolan och Landsarkivet. Det är 9 korgar med dubbla utkast vilket ger en trevlig varierad 18-hålsbana. Nu finns det ingen ursäkt att avstå längre och jag försöker hinna med en runda per dag om det inte kommer annat emellan. Det är fantastiskt roligt och jag rekommenderar alla att prova på.

Tekniken att kasta golfdiscar skiljer sig en del från ”vanlig frisbeekastning” så det kan behövas en genomgång med någon kunnig för att få upp längden och precisionen lite. Det finns en hel del bra resurser på webben som man kan börja med att studera.

Kastteknik

Discgolfsweden – filmer Filmsnuttar som visar olika typer av kast. Mycket instruktivt. Nybörjare till Avancerad.

Discgolfsweden – speltips Artiklar om allt mellan grepp, kasttyper, väder och träning

Discraft Disc Golf Clinic: Forehand Drives 11 min instruktionsvideo om hur man kastar forehand

Ken Climo (klicka på ”How to”). Flerfaldig världsmästare som ger tekniktips. Medel till Avancerad nivå.

Discar och deras egenskaper

Efter att ha provat på med lånade discar kanske det är dags att skaffa sig de första egna. Det finns massor av discar med alla möjliga egenskaper. Länkarna nedan kan vara en god hjälp för att välja disc. Joe’s Universal Flight Chart (PDF) Suverän tabellöversikt över alla vanliga diskar med deras flygegenskaper.

Innova Champion Översikt över deras egna golfdiskar. Innova har ett egenutvecklat system för att beskriva flygegenskaper som ger den bästa helhetsbilden av de modeller jag sett. Förutom turn (stabilitet) tar de även med fade, glide och speed.

Discraft Hjälp till nybörjare för val av discar.

Nätbutiker

Nu är det bara att kasta sig iväg och köpa discar, väskor handdukar och annat merchandise. Här är några nätbutiker att välja mellan.

Discsport.se Låga priser och snabb leverans den gången jag handlade av dem, dock lite krångel med nätbutiken… Medlemmar i HDG lär få 10% rabatt.

Discmania Priser i stort sett i klass med Discsport, men lite mindre utbud.