Yojimbo, din vän i cyberrymden

Det finns många program för att hantera urklipp och små textsnuttar, alltifrån Kom-ihåg-lappar som följt med systemet sedan … MacOS 7 eller 8 tror jag. Men, det finns mycket bättre sätt än Kom-ihåg-lappar för att hålla ordning på alla de små textsnuttar, urklipp, lösenord, listor och allt vad det nu är som skräpar omkring i den personliga cyberrymden.

Ett ganska så nytt program som skall hjälpa till att städa upp i det digitala träsket av minneslappar och idéer är Yojimbo från Bare Bones Software.

Yojimbo kan hantera alla möjliga filformat, inklusive PDF, Photoshop, Jpeg, QuickTime, RTF, MP3 samt text så det klarar i stort sett vad som helst som man kan vilja dra in i programmet. Yojimbo använder Mac OS X Services, vilket bland annat medför att man snabbt kan importera data från de flesta program. Man får t.o.m alternativet ”Save PDF in Yojimbo” i alla utskriftsdialogrutor så allt som går att skriva ut kan skickas till Yojimbodatabasen.

En artikel i amerikanska MacWorld beskriver hur man kan använda programmet för att hålla ordning på designidéer och kreativa uppslag för layouter och illustrationer (Using Yojimbo as a digital idea library). Men det är minst lika användbart för lärare att hålla ordning på lektionsidéer eller för bloggare att spara uppslag till nya inlägg.

Nyligen stötte jag på ett exempel som kan användas för att illustrera vikten av källkritik: I senaste utgåvan av TidBITS veckomail fanns en artikel som tog upp skillnaden i rapportering av vad som hände på Apples aktieägarmöte där bl a Greenpeace deltog. Skildringarna av vad som försiggick på mötet skiljer sig på rätt avgörande punkter mellan MacWorld US, San Fransisco Chronicle och bloggen RoughlyDrafted. Ett sätt att jobba med Yojimbo kan då vara att kopiera texten i mailet som var relevant, trycka F8 för att få upp snabbmenyn för nytt objekt. Den kopierade texten läggs in automatiskt och början av textblocket läggs till som rubrik. Efter justering av rubriken så den blir begriplig klickar jag bara ”create” så finns texten lagrad i Yojimbo. Sedan vill jag spara webbsidorna så att jag säkert har dem kvar. Kopiera första länken, tryck F8 igen och skriv en passande rubrik. Yojimbo har upptäckt att det var en URL i urklipp och automatiskt valt alternativet ”Web archive” vilket innebär att webbsidan laddas ned till datorn som ett Safari-webbarkiv med bilder och allt intakt. Det är precis vad jag vill så jag klickar ”Create” igen. Nästa länk vill jag kolla upp först så jag öppnar den i min webbläsare ( nu använder jag Firefox, men det spelar ingen roll vilken man använder). Det verkar vara vad jag behöver så jag tar tag i länkikonen i adressfältet och drar adressen till Yojimbo-tabben som jag placerat på den högra skärmkanten och släpper länken där. Det gör att Yojimbo automatiskt laddar ner webbsidan och lagrar den i databasen med sidans titel som rubrik.

Nu har jag samlat ihop en del material, men det är bara dumpat i den allmänna datasoppan i Yojimbos databas så jag öppnar huvudfönstret genom att trycka F5. Där skapar jag en ny mapp som jag kallar ”Lektionsidé källkritik” t ex och sedan tar jag bara de översta objekten i biblioteket och släpper dem i mappen.

Färdigt.

I text kan det låta som en hel massa jobb men i ”verkligheten” går det väldigt smidigt, nästan obemärkt, att stoppa undan saker man kommer på att man vill spara till senare.

Ett annat exempel. Jag surfar runt och stöter på något intressant som jag tror att jag vill blogga om, men just nu har jag inte tid att skriva nåt färdigt. Dra länken till tabben längs högerkanten och släpp den på mappen för bloggidéer. Booom.

Jag läser en text på webben eller i ett mail som jag vill stoppa undan till senare. Kopiera, F8, skriv rubrik, Create. Booom.

Från början var jag inte så imponerad av programmet. – ”Gör det inget mer?” var väl min första tanke. Men efter en tids användning så är det just den egenskapen att det inte försöker göra allt, och därmed har kunnat optimera sitt gränssnitt för att med enkelhet samla in ”snippets” som gör att det blir använt. Att det klarar i stort sett alla dataformat man slänger på det, och dessutom utan kännbar ansträngning gör att det ”låter sig användas”. Det faktum att man inte känner något besvär för att kunna göra det man vill är oerhört viktigt med denna typ av program. Jag har, för att exemplifiera, ett program för att spara webbsidor, eller egentligen hela webbplatser, till hårddisken som egentligen är mycket bättre på just detta än Yojimbo, nämligen Webstractor. Men motståndet att använda det blir i vanliga fall för stort så det bara ligger där, och det är egentligen inte svårt att använda. Det är bara det att man måste starta programmet (och vänta …), kopiera länken, växla till Webstractor, och sedan klistra in länken i Webstractors adressfält, och sen kan man ladda ner sidan.

Technorati Tags: , , ,